罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網

罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網 - Sahabat yang berbahagia, kali ini Kejar Tayang akan memberikan informasi penting , viral dan terupdate dengan judul 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網 yang telah kami analisa dan cari persiapkan dengan matang untuk anda baca semua. Semoga imformasi yang kami sajikan mengenai Artikel Berita Artis, yang kami tulis ini dapat anda menjadikan kita semua manusia yang berilmu dan barokah bagi semuanya.

Judul : 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網
link : 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網

Kejar Tayang | artisdiberitain.blogspot.com

留家煮食也可變出花款,註冊營養師黃穎琳分享芝士肉碎茄汁豆焗薯的簡易食譜,用罐頭茄汁豆及急凍食物,都可以食得滋味。黃穎琳分享烹調營養貼士,隔水蒸熟薯仔可以保留更多鉀質,鉀質有助去水腫和降血壓。

芝士肉碎茄汁豆焗薯

材料:(2人分量)

茄汁豆罐頭  1細罐(約200克)

薯仔     2個

低脂芝士   2片

新豬肉    1/4包(約58克)

油      1茶匙

製法:

1. 薯仔洗淨,烚熟切半。

2. 用錫紙包着半個熟薯仔, 並在中間劃十字挖開,備用。

3. 落1茶匙油將新豬肉快炒香,將茄汁焗豆和新豬肉放在薯仔上。

4. 鋪上低脂芝士,放入已預熱的焗爐,以180度焗10分鐘至芝士融化,即成。

營養師小貼士:薯仔隔水蒸熟可以保留更多鉀質,鉀質有助去水腫和降血壓。

罐頭食物選購/烹調貼士:

罐頭食物選購烹煮6貼士 營養師:水浸勝油浸 宜配新鮮食材

營養師教睇罐頭營養標籤  分辨E字頭添加劑好與壞

罐頭食譜:

罐頭食譜:吞拿魚三文治 含豐富奧米加-3

罐頭煮出美食!沙甸魚罐頭食譜:雙重芝士辣魚通粉

罐頭煮出美食!罐頭3食譜:車厘茄吞拿魚沙律‧糖醋麵伴雞翼‧番茄部隊鍋

更多Hot Pick:link.mingpao.com/43932.htm

Let's block ads! (Why?)




August 28, 2020 at 09:04AM
https://ift.tt/3hHxPmk

罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網

https://ift.tt/2NcZNbZ

Cukup Sekian Informasi Tentang 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網

Sekianlah artikel 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網 kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel 罐頭食譜|芝士肉碎茄汁豆焗薯營養師貼士:隔水蒸熟薯仔保留鉀質- 20200828 - HOT PICK - 明報OL網 dengan alamat link https://kejartayang11.blogspot.com/2020/08/20200828-hot-pick-ol.html

Subscribe to receive free email updates: